Så smakar Åsens by

Under 2018 har vi på Åsens by drivit ett utvecklingsprojekt med stöd från Jordbruksverkets Landsbygdsprogram. Målsättningen var att arbeta fram en unik meny där du kan du uppleva Åsens by också med smaklökarna.
I vårt arbete har vi utgått från det som producerades i en småländsk by vid tiden runt sekelskiftet 1900. Spannmål, rotfrukter, potatis, kött, mjölk och ägg från gårdens djur tillsammans med det som växer i skogens skafferi.
På Åsens by levde man vid sekelskiftet 1900 fortfarande i hög grad enligt självförsörjnings-principen. Allt som jorden och byns djur gav skulle tas tillvara och ge mat på bordet. Överskottet såldes eller byttes mot varor som inte kunde produceras i byn. Kaffe, socker, fotogen…

Under vår sommarsäsong 2018 kunde våra besökare uppleva smaken av Åsens by i vår kaffestuga. Det bjöds på småländska rätter som till exempel isterband och ostkaka, men också fläskpannkaka, silltallrik, raggmunk med mera.
Nu är vårt projekt avslutat, men utvecklingsarbetet går vidare. Under 2019 fortsätter vi att erbjuda en meny med stark koppling till Åsens by och det lokala måltidsarvet. Vi går också vidare med ett nytt projekt där vi också vill nå våra utländska besökare, och lyfta fram de småländska smakerna och de fantastiska råvaror som produceras lokalt och i regionen. Även detta utvecklingsarbete sker med stöd från Jordbruksverkets Landsbygdsprogram.

Välkommen till nya måltidsupplevelser under 2019!

Har du frågor kring vårt projektarbete? Kontakta verksamhetschef Anneli Persson, info@asensby.com eller 036-38 71 41